BIRF:s målsättning är att Sverige skall ha ett regelverk med förenklade, långsiktiga och förutsägbara regler för fordonsimport.

Frågor & svar om intyg

Vad behöver jag för intyg?

Personbilar tillverkade senare än 1970 måste importeras "för eget bruk" för att de ska klara kraven vid registreringsbesiktningen. För fordon som importerats från USA "för eget bruk" krävs följande intyg:

  • 1972 - 1986 - Bullerintyg
  • 1974 - 1986 - Bromsintyg
  • 1976 - 1986 - Stöldintyg

Personbilar tilverkade 1987-1996-09-30 behöver inga intyg alls så länge det finns en MPV-klisterlapp i förardörren. Om klisterlappen saknas krävs intyg på buller, bromsar och stöld.

För personbilar från 19961001 och nyare behövs endast bullerintyg under förutsättning att det finns en MPV-klisterlapp i förardörren. Om klisterlappen saknas krävs även intyg på bromsar och stöld.

Till personbil med Xenonstrålkastare kan intyg på nivåreglering ordnas till vissa bilmodeller.

Personbilar importerade från Japan och bilar som tillverkats i Mexico behöver intyg på buller, broms, stöld och tank. Bilar som tillverkats i Mexico har ett chassinummer som börjar på siffran 3.

Följande intyg krävs till lätta lastbilar

  • 1972 - Bullerintyg
  • 1974 - Bromsintyg
  • 1976 - Stöldintyg

För tunga lastbilar krävs även intyg på bältesinfästning.

Övriga krav vid registreringsbesiktning som är bra att känna till

Hastighetsmätare i bil av årsmodell 1970 och tidigare får visa hastighet i miles per timme (mph) under förutsättning att hastighetsmätaren på lämpligt sätt förses med markering som visar hastighet även i km/h. Hastigheter under 20 km/h behöver inte visas. Hastighetsmätaren skall befinna sig i förarens direkta synfält och skall kunna avläsas såväl i dagsljus som i mörker. Hastighetsområdet skall vara så stort att det omfattar den av tillverkaren angivna högsta hastighet.

Bil skall ha två icke triangulära bakre reflexer som vid belysning återkastar rött ljus bakåt.

Fordon av 1969 eller senare års modell skall ha ett instansat chassinummer.

1969 sluten vevhusventilation

Från 1971 skall chassinr vara stansat i stommen/ramen - inte i karossen.

Fordon av 1975 eller tidigare års modell får ha körriktningsvisare bak som avger rött ljus.

Fordon av 1975 eller tidigare års modell får ha körriktningsvisare fram som avger vitt ljus.

Bil av 1976 eller senare års modell skall ha två främre parkeringsljus som avger vitt eller gult ljus framåt (ej orange).

Fordon från 1986 och senare skall ha sidoblinkers.

Jag har en Corvette med Xenonstrålkastare utan nivåreglering, måste jag byta strålkastare för att klara registreringsbesiktningen?

Nej, Corvette och flera andra tvåsitsiga sportbilar klarar kraven utan nivåreglering men du måste ha ett intyg med dig till Bilprovningen som styrker att bilen klarar kraven. Kravet på strålkastarspolning kommer du dock inte undan ens med ett intyg. Om du har Xenonstrålkastare så måste man ha en EG-godkänd strålkastarspolning.

Till Corvette finns strålkastarspolning att köpa på Svenska bil, 08-6808883. Det är samma strålkastarspolning som sitter på svensksålda Corvetter.

Vi kan ordna intyg på nivåregleringen till följande bilar: Corvette, Camaro, Charger, Challanger, Viper och Nissan 350Z.

Läs mer ingående info om kravet på nivåreglering.

Jag har importerat en Mustang med Xenonstrålkastare, kan jag köpa ett intyg för att slippa nivåreglering av strålkastarna?

Nej, Mustang och andra bilar med plats för 3 passagerare eller mer klarar normalt inte kraven för att slippa nivåregleringen av Xenonstrålkastarna.

Måste jag visa upp bilen för att kunna få ett intyg?

Nej, ett fordon är testat och därefter kan intyg skrivas ut på alla likvärdiga fordon.

Varför måste jag ange adress på intygsbeställningen?

Adress anges för att vi ska kunna posta intyget till dig. Adressen är oviktig för själva intyget. Det behöver inte vara ägaren till fordonet som beställer intyget. Intyget är knutet till fordonet och där anges ingen adress eller ägare utan endast chassinummer och andra tekniska uppgifter. Det är viktigt att chassinummret blir rätt på beställningen då Bilprovningen inte godtar intyget om chassinummret på intyget inte överensstämmer med fordonets chassinummer.

Andra frågor om intyg besvaras per mail.

Beställ intyg